تاریخچه گریس
تاریخچه گریس
گریس از سال 1780 به بعد در دستگاههای مختلفی استفاده شد و آن زمان بر پایه کلسیم ساخته میشد. در گذشته این روانکار بدون استفاده از حرارت و در دمای سرد تولید شده که با ترکیب مواد آلی قابل استفاده میشد. صابون در ساخت گریس از اهمیت زیادی برخورد است. باید بدانید که صابون از ترکیب چند ماده چرب، روغن صمغ، یک اسید چرب و یک ماده قلیایی مانند آهک ساخته شده است و ترکیب آن با روغنهای پایه و معدنی، همراه با مقداری آب برای گسترش دادن صابون در روغن، باعث ساخته شدن گریس شد.امروزه ساخت گریس دیگر با استفاده از ماشینها انجام میشود و فراوردههایی که با دست تولید میشوند، از کیفیت پایینی برخوردار میباشند.
.
گریس
گریس چیست؟ گریس جزو مشتقات نفتی است که دارای گرانروی زیادی میباشد و همین امر باعث شده تا ترکیب نیمه جامد از آن به دست بیاید. گریس از ترکیب چند محصول مختلف مانند، نفت، صابون و مواد نگهدارنده به وجود میآید که با دستگاههای مخصوص این کار، ساخته میشود. گریسها به عنوان یک روانکار، نرمی زیادی در اجسام سخت ایجاد میکنند که باعث افزایش طول عمر قطعات یا دستگاهها میشود. استفاده از گریس باید به مقدار لازم باشد و به کار بردن زیاد آن میتواند باگذشت زمان آسیب بزند
قسمتهای تشکیل دهنده گریس
گریس از قسمتهای مختلفی تشکیل شده است که انجمن تست مواد آمریکا، سه قسمت زیر را به عنوان اصلیترین بخشهای ساخت این روانکار شناخته است.
روغن (oil) – ضخیم کننده (thickener)- افزودنیها (additives)
نوع روغن پایه و مواد افزودنی، در فرمولاسیون گریس بیشترین استفاده را دارند و در کیفیت آن نیز تأثیر مستقیم خواهند گذاشت. ضخیم کننده نیز همانطور که از نامش پیداست، روان بودن یا سفت بودن گریس را با نگهداری روغن پایه و مواد افزودنی کنترل میکند. مواد افزودنی هم در مهمترین بخش، یعنی قسمت آخر قرار دارد که گریس شکل خواهد گرفت.
کاربرد گریس در صنعت
گریس دارای کاربردهای زیادی است که باعث شده از رده کنار نرود و تا به امروز از آن استفاده شود. گریسها در صنایع مختلف، ماشین آلات، دستگاهها و قطعات مختلف به کار میرود. در ادامه کاربردهای گریس را به صورت عمده به شما خواهیم گفت:
گریس میتواند در ماشین آلات صنعتی به عنوان یک روانکار ماندگار عمل کند که برای افزایش طول عمر این ماشینها نیز مفید است. همچنین به کاهش استفاده از روغن نیز کمک خواهد کرد که کاهش هزینه را در بر دارد.
همانطور که میدانید، دسترسی به قطعات برخی از ماشین آلات بسیار سخت است، بنابراین روانکاری آنها نیز با دردسر زیادی همراه خواهد بود. استفاده از گریس باعث میشود که تا مدت طولانی آن دستگاه نیازی به روانکاری نداشته باشد.
گریس برای ماشین آلاتی که تحت دمای بالا و فشار زیاد فعالیت میکنند، بسیار مفید است و عملکرد آنها را تا حد زیادی افزایش میدهد.
مزایای و معایب استفاده از گریس
استفاده از گریس مزایا و معایب خود را دارد که قبل استفاده از این روانکار باید آنها را بدانید، زیرا ممکن است که نظرتان تغییر کند و از یک روانکار دیگر استفاده کنید.
مزایا
ماندگاری بالا یکی از مزیتهای گریس است که در مدت طولانی قادر به کار کردن است.
کاهش هزینهها و کاهش مصرف از دیگر مزایای استفاده از گریس است.
گریس توانایی این را دارد که به آببندی دستگاه کمک کند.
استفاده از گریس بسیار ساده است و در چند مرحله کوتاه انجام میشود.
معایب
گریس قابلیت خنک کنندگی ندارد و در دماهای بالا فقط از خودش مقاومت نشان میدهد.
این روانکار معمولاً در قطعات بزرگ استفاده میشود و کاربرد بسیار کمی در قطعات ریز دارد.